Приказки за ЛГБТ-то

Протест срещу проектозакона „за борба с хомосексуалността“ в Уганда

Posted on: 25.01.2010

протест Уганда

протест Уганда

Да, точно „за борба с хомосексуалността“ става въпрос. В християнска Уганда решили, че не е достатъчно хомосексуалността да е незаконна, но и че трябва да се наказва най-малкото с доживотен затвор.  Какво ни интересува нас европейците българите? Ако дори на ум си го задавате този въпрос, марш в Урунгелмедия (десен бутон , „Търсене с Google на „Урунгелмедия“ “ ) – там ще си направят труда да ви отговорят.

Кой какво направи по въпроса у нас? Новоизлюпените ЛГБТ активисти от Младежка организацияЛГБТ действие“ организираха протест (с лозунги, както си му е редът) пред Президентството. На протеста присъствали… 6 броя ЛГБТ. Всъщност не били 6, били повече, ама повечето се покрили като видели камерите и фотоапаратите. Да, имало и журналисти.  Само от Дневник.бг разбрали за какво иде реч:

Закон срещу гейовете в Уганда предизвика протест в България

„Какъв пън. Да искаме да внесем писмо до външния министър, а да се окаже, че той си е подал оставката“. Това коментира Станимир, който е един от шестимата души, събрали се пред президенството, за да протестират срещу проектозакон в Уганда „за борба с хомосексуалността“.

Организатори са младежката организация „ЛГБТ действие“ (Лесбийки, Гейове, Бисексуални и Транссексуални хора), според които законопроектът е „чудовищен акт“. Те се събраха, защото трябва „българският президент и българското правителство публично да заклеймят този чудовищен проектозакон и да използват всички налични дипломатически средства, за да заявят пред угандските си колеги, че България остро осъжда подобни варварски закони, които нямат място в 21-ви в.“

Протестиращите държаха плакати „Убийството не е семейна ценност“, „Уганда готви геноцид над гейовете“, „Сексуалността не е смъртна присъда“.

„Този проектозакон на практика цели да проведе геноцид срещу всичи хомосексуални хора в Уганда. Присъдата за хомосексуални актове е смърт. Първо провинение, което е докосване с цел хомосексуален акт – доживотен затвор. Това е нечувано“, заявява Марко Марков, един от организаторите.

Той се надява да има реакция, но признава, че е тъжно, че потвърдили участие в акцията са били само 30 души. „Все пак е нещо“, казва Марко. После се засмива, защото е трябвало да се срещнат и с външния министър, а „то се оказа, че тя си била подала оставката“.

„Аз съм тук, защото разбрах, че в Уганда – това е много далеч, там не вали сняг – се планират смъртни присъди за хора само заради тяхната сексуална ориентация. Да, вярно е, че е Уганда, но е на същата планета като при нас и някак си не е много хубаво“, заявява Милослава Савова.

Тя не смята, че нещо ще се промени за това, че е дошла да протестира, но в крайна сметка „изразявам подкрепата си като човек за друг човек“.

По-късно групата протестиращи ще внесе официално писмо в президентството и правителството.

Законопроектът в Уганда предвижда:
– смъртна присъда за всеки, извършил хомосексуален акт повече от веднъж; извършил хомосексуален акт с лице под 18 г.; носител на вируса на HIV или болен от СПИН, извършил хомосексуален акт.
– доживотен затвор за всеки, обвинен и осъден за хомосексуален акт, като обновеното определение на това понятие включва „докосване на друг човек с намерението за извършване на хомосексуален акт“.
– 3 години затвор за всеки, който има информация за извършител на хомосексуален акт и не е съобщил на властите в срок от 24 часа след придобиването на информацията.
– На съдебно преследване ще подлежат и угандийски граждани, пребиваващи временно или постоянно извън страната, като угандийското правителство ще изисква екстрадация от държавата приемник.

Та нашите герои внесли протестното писмо в при Президента, в МС и Външно и… нищо. Или пък може би не е така?

Активиян Легбетов

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: