Приказки за ЛГБТ-то

Пазарджишката прокуратура стана за смях

Posted on: 14.08.2010

Върховната административна прокуратура задължи пазарджишките си колеги да атакуват Член 14

 

вапВчера пресцентърът на ВАП  разпространи радостната новина: че в понеделник (9 август), е било издадено постановление, с което ВАП отменя постановленията на Окръжна прокуратура – Пазарджик и Апелативна прокуратура – Пловдив по повод Член 14 от Наредбата за обществения ред и сигурност на Община Пазарджик, забраняваща  „публичното демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация на обществени места“.

В  постановлението се отбелязва, че пазарджишкият прокурор Стефан Янев е отказал намеса на прокуратурата срещу член 14 „като е приел, че текста всъщност представлява забрана на разврат на обществени места“, а пловдивската апелативна прокуратура е потвърдила отказа, мотивирайки се с течащото в момента производство във ВАС. В същото време, според висшестоящия прокурор Камбуров, и в двете становища „липсва анализ противоречи ли текста на Конституцията на Република България“, на Закона за местното самоуправление и местната администрация и на Международните договори, по които Република България е страна“, както и „анализ и на текста „и друга ориентация на обществени места“.

Прокурорът от ВАП изрежда и списък  от вътрешни и международни правни норми, които Наредбата нарушава: текстове от Конституцията на Република България, Закона за защита от дискриминация, Закона за местното самоуправление и местната администрация, Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи и Хартата за основните права на Европейския съюз.

Мотивирайки се по този начин, прокурорът Камбуров отменя постановленията на двете прокуратури и задължава пазарджишката прокуратура да внесе в Административен съд – Пазарждик протест с мотивирано искане за отмяна на член 14 от Наредбата. В протеста следва да се изредят всички вътрешни и международни закони, нарушени чрез приемането на член 14.

От младежка организация „ЛГБТ действие“, както и жалбоподателите Добромир Добрев и Радослав Стоянов благодарият на прокурор Камбуров за бързата и задоволителна работа на Върховна административна прокуратура и се надяват, че институцията ще продължи да следи случая.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: