Приказки за ЛГБТ-то

Група български активисти замина за сръбската столица, за да подкрепи Белград прайд 2010

Posted on: 09.10.2010

Тази сутрин членове и приятели на Младежка организация „ЛГБТ действие“ заминаха за Белград, за да се включат в сръбския прайд.
Сърбия е една от страните с най-изразено проявена ксенофобия и хомофобия в цяла Европа. Силни националистически движения и съпътстващия ги християнски фундаментализъм пречат на естественото развитие на гражданското общество и човешките права и на приемането на европейските ценности, сред които равенство, толерантност и равното третиране на гражданите.
След двата неуспешни опита (2001-а и 2009-а),  управляващите в Сърбия и властите са решени да защитят конституционното право на свободно събиране на своите нехетеросексуални граждани. Публично обявиха подкрепата си за събитието президента на Сърбия, министър-председателя, министри, лидери на големи опозиционни партии и председателя на народното събрание. Министърът на човешките права лично ще се включи в шествието, което се провежда под надслова „Да вървим заедно“. Похвално е, че сръбските институции и политици отговорно водят общественото мнение, вместо да го следват.
От „ЛГБТ действие“ обявиха, че се радват да подкрепят сръбските си съседи в тяхната борба срещу хомофобията и омразата, насочени срещу сексуалните малцинства и различни маргинализирани групи. Пожелаваме им шествието да премине мирно и безопасно, а всички български участницида се завърнат невредими.
Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: